Numerične analize preoblikovanja cevi z visokim notranjim tlakom - Pepelnjak, Tomaž (Strojniški vestnik, 2004)
Avtomobilska industrija se zaradi zahtev po povečevanju togosti vozil ob hkratnem zmanjševanju njihove mase srečuje s tehnološkimi problemi izdelave vse bolj zahtevnih preoblikovanih komponent. Oblikovne in mehanske lastnosti preoblikovancev pogosto ne omogočajo več izdelave z običajnimi preoblikovalnimi tehnologijami, kakor so krivljenje, izbočevanje in globoki vlek. Zaradi zahtevnosti predvsem strukturnih delov avtomobila se vse pogosteje uporablja preoblikovanje cevi z medijem pri visokih notranjih tlakih. Postopek je zaradi velikega stevila parametrov zelo zahteven. Preoblikovalni tlaki reda velikosti od nekaj sto do nekaj tisoč barov delujejov notranjosti cevi in pomenijo omejitev, ki zahteva posebna preoblikovalna orodja in stroje. V prispevku so predstavljeni parametri preoblikovanja cevi z medijem pri visokih notranjih tlakih, analizirani postopkovni in geometrijski parametri postopka ter izvedene numerične simulacije preoblikovanja dveh tipičnih preoblikovancev - kosa T in kosa Y.
Keywords: preoblikovanje cevi; tlaki visoki; analize končnih elementov; parametri postopka; preoblikovanje; cevi