Synthesis and characterization of metallic-intermetallic Ti-TiAl3, Nb-Ti-TiAl3 composites produced with electric-current-activated sintering (ECAS) - Yener, Tuba (Materiali in tehnologije, 2014)
V tej študiji je bila preiskovana in situ izdelava kompozitov kovina-intermetalna zlitina Ti-TiAl3 in Nb-Ti-TiAl3 iz mešanice kovinskih prahov z w = 40 % titana, w = 60 % aluminija z dodatkom kovinskega niobija (w = 5 % in w = 10 %) ali brez njega. Mešanica prahov brez veziva je bila enoosno stisnjena pri tlaku 130 MPa in sintrana pri toku 2000 A 20 min v jekleni formi z uporabo metode sintranja, aktiviranega z električnim tokom. Mikrostruktura sintranih vzorcev je bila preiskovana s svetlobno in vrstično elektronsko mikroskopijo, faze so bile analizirane z XRD, njihova trdota pa je bila izmerjena z merilnikom trdote po Vickersu. Svetlobni in vrstični elektronski mikroskop (EDS) sta pokazala, da je mikrostruktura neojačanega titanovega aluminida sestavljena iz dveh komponent: glavna komponenta je bila titanov aluminid, druga pa kovinski titan. V sintrani osnovi so bili tudi sledovi aluminijevega oksida. XRD-analize so pokazale, da je glavna sestavina kompozita TiAl3. XRD-analiza vzorca, ojačanega z w = 5 % in w = 10 % niobija za povečanje duktilnosti osnove, je pokazala, da sta kovinski niobij in Ti-TiAl3 glavni fazi. Izmerjene trdote vzorcev Ti-TiAl3-kompozita brez ojačitve in z w = 5 % Nb ter w = 10 % Nb utrjenega Ti-TiAl3-kompozita so bile (759, 669 in 600) HV.
Keywords: intermetallics; intermetalne zlitine; powder metallurgy; prašna metalurgija; aluminij; aluminum; electric-current-activated sintering; sintranje; titan