----- 274 ----- Pohvala domačega zidarskega mojstra. Dobra peč in dobro ognjiše ste pri hiši velika dobrota. Ktere lastnosti pa mora dobra peč in dobro napravljeno ognjišče imeti? — Poglavitna lastnost je: z malo dervi veliko toploto napraviti, in tako, da se po kuhinji ne kadi. Lončar ti utegne peč dobro napraviti; pa kaj pomaga, če ti jo zidar slabo postavi, da moraš veliko derv va-njo navaliti, preden ti hišo sogreje. Še večja umetnost pa je staviti tiste ognjiša nove sorte, ki so tako napravljene, da ogenj ne gori na ognjišu, ampak v ognjišu in se „šparovciiC (Sparherd) imenujejo. Nočemo ravno preiskavati: ali se s temi ognjiši res prihrani veliko derv, — to pa je gotovo, da po takih ognjiših, če so dobro napravljene, se razširja toplota na več strani: se kuhajo jedi na ognjišu, kotel z vodo se greje, čeravno ni obešen nad ognjisem, in pečenka se peče brez raželjna; zraven pa je tudi pozimi kuhinja in tudi kakšna bližnja izba topla kakor da bi bila zakurjena, in kuhinja ni pri vsem tem nič zakajena, ampak čedna kakor hiša. Vse te dobre lastnosti pa ima tako zidano ognjiše le tedaj, kadar je umno postavljeno. Rekli smo: zidano ognjiše, ker „sparovcia se napravljajo ali zidani ali pa je zgol železni brez zidanja. O tej stavbi zidanih ognjiš moremo — po spričbah mnogih gospodarjev in tudi po skušnji v svojem lastnem stanovanji — pohvaliti mojstra Matevža Gr o šel-na, ki se je te umetnosti pred mnogimi leti od zvedenega mojstra naučil in je poslednje leta že sam v Ljubljani in tudi drugod veliko takih ognjiš in peči tako dobro postavil, da ga med domačimi krajnskimi zidarji moremo pervaka imenovati in ga vsem priporočiti, ki si imajo ognjiše nove sorte, pa tudi navadne hišne peči v izbah ali za peko kruha itd. postaviti dati. Grošel stanuje v Ljubljani na starem tergu v hiši Nr. 15. Vrred.