Barbarogenij, barbarsko in fašizem - Vrečko, Janez (Primerjalna književnost, 2012)
Kosovelov pojem "barbarsko primitiven umetnik - genij" je v dnevniških zapiskih iz začetkov leta 1924 sledil ideji zenitističnega barbarogenija, saj ga je zapisal skupaj z nekaterimi drugimi zenitističnimi sintagmami in se veže na propadlo evropsko umetnost in na njeno oživitev s pomočjo elementarnega in divjega Balkana. To je bila Kosovelova destruktivna pesniška faza. Od aprila 1924 pa je Kosovel sprejel pojem barbarstva zunaj futurističnih, zenitističnih in drugih kontekstov in se s tem odrekel poetološkim in nacionalističnim opredelitvam tega pojma ter začel uveljavljati izrazito politično razumevanje pojma barbarstvo, povezanega s fašistično ogroženostjo primorskih Slovencev.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; Micić, Ljubomir, 1895-1971; literature; književnost; politics; politika; literarna avantgarda; konstruktivizem; constructivism; zenitizem; barbarstvo; barbarogenij; fašizem