Influence of process parameters on the corrosion resistance of corrugated austenitic and duplex stainless steels - Alvarez M., Sandra (Materiali in tehnologije, 2013)
Glavni cilj tega dela je študija vpliva postopka izdelave na dve rebrasti dupleksni nerjavni jekli brez molibdena (DSS): UNS S32001 in UNS S32304. Obe vrsti jekla sta bili predloženi kot nadomestni material za avstenitno jeklo UNS S30403 za izdelavo palic za ojačanje, ki se vgradijo v strukture iz betona, ki so izpostavljene korozivnemu okolju. Vroče izdelane (HW) rebraste palice obeh DSS so bile analizirane in njihovo korozijsko vedenje je primerjano z vroče (HW) in hladno izdelanimi (CW) rebrastimi palicami iz jekla S30403. Korozijsko vedenje je ocenjeno z uporabo krivulj pri ciklični polarizaciji v 8 različnih raztopinah, ki simulirajo tekočine, ki so v porah betona v različnih okoliščinah. Dobljeni rezultati potrjujejo veliko zanimanje za uporabo preučevanih jekel DSS z nizko vsebnostjo molibdena za ojačitev betona. Še več, dokazano je, da je rebrasta površina palic nedvomno bolj korozijsko odporna kot sredina palice. Metoda izdelave ojačitvenih palic vpliva poleg občutljivosti na jamičasto korozijo tudi na morfologijo korozijskih jamic.
Keywords: korozija; nerjavno jeklo; ojačitve; molibden