Décors de harnais romain a bordure ajourée - Božič, Dragan (Instrumentum, 2001)
Pierre Abauzit iz Béziersa v Franciji je leta 2000 predstavil šest kvadratnih ali pravokotnih plošč iz južne Francije, narejenih iz bronaste pločevine in okrašenih večinoma s figuralnimi motivi in predrtimi obrobami. Predrti okras je sestavljen iz izmeničnih trikotnikov in polmesecev. V prejšnjih publikacijah so kot njihovo namembnost predlagali okras pohištva, skrinjic ali pasov in celo obesek konjske opreme. Ena plošča, najdena v Glanumu v Franciji, ima na zadnji strani dve bodici.Zelo podobna kvadratna plošča, ki sodi k nizu okovov in obeskov konjske opreme iz gomile pri Jambolu v Bolgariji, ima obrobe z enakim predrtim okrasom in dve bodici na zadnji strani. Ta vrsta predrtega okrasa je tudi na dveh obeskih iz istega niza. Gomila iz Jambola je poleg delov konjske opreme vsebovala ostanke treh štirikolesnih voz in okraske jarma. Nekoliko drugačni okovi in obeski konjske opreme so bili najdeni tudi v grobu z dvema vozovoma v Mogilovu pri Plovdivu v Bolgariji. Gomila iz Jambola in grob iz Mogilova sta bila datirana v 3. ali 4. stoletje n. št.Niz okraskov konjske opreme iz gomile v Jambolu je vseboval tudi več majhnih kvadratnih plošč z drugačnim predrtim okrasom obrob, ki je sestavljen iz polkrožnih odprtin. Te ploščice lahko primerjamo s štirimi obeski konjske opreme iz muzeja v Tangerju v Maroku, iz Siska na Hrvaškem in iz dveh rimskih vil, ene v Višićih v Hercegovini in ene v kraju Lézignan-Corbiere pri Narbonni (Aude) v Franciji.
Keywords: 3. ali 4. stoletje n. št.; ancient Rome; figuralni motivi; grobovi z vozom; južna Francija; okrasje konjske opreme; predrt okras; rimska doba