Terminologija jetrne anatomije in resekcij - Brisbane 2000 - Strasberg, Steven M... (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Znanstveni odbor Mednarodnega hepato-pankreato-biliarnega združenja je na svojem srečanju decembra 1998 oblikoval Terminološki odbor z namenom, da poenoti terminologijo na področju anatomije jeter in resekcij. Iskali so, kateri anatomski izrazi so ustrezni, kateri anatomski in kirurški izrazi so enotni, kateri so skladni, sami po sebi razumljivi, jezikovno pravilni, prevedljivi, natančni in jedrnati. Zaključki. Po 18 mesecih dela je Terminološki odbor predstavil terminologijo, ki jo je Mednarodno hepato-pankreato-biliarno združenje sprejelo na svetovnem kongresu v Brisbanu. Namen prispevka je predstaviti to terminologijo.
Keywords: Anatomija; Anatomy; Hepatectomy; Jetra; Kirurški postopki, operativni; Liver; Resekcija jeter; strokovna terminologija; Surgical procedures, operative; Terminologija; Terminology