Mehanizmi družbene solidarnosti in rentniški kapitalizem - Breznik, Maja (Teorija in praksa, 2011)
Članek obravnava vprašanje "totalne družbene menjave" kot sestavljenega sistema blagovne menjave in "menjave daru" ob dveh primerih: 1. javnih financ v renesančnih Firencah; in 2. ekonomije avtorskih pravic. Avtorica analizira perverzni učinek, ki izhaja iz sistema sodobne družbene solidarnosti: pavperizacijo družbe in rentniški kapitalizem.
Keywords: Blagovna menjava; Commodity exchange; Družbena menjava; Social exchange; Solidarity; Solidarnost; Kapitalizem; Capitalism; družbena solidarnost; menjava daru