Physical and aerodynamic properties of date palm pollen grains - Ibrahim, Mohamed M. (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Namen raziskave je bil določiti učinek štirih vsebnosti vode (4, 5, 6, in 7 %) na fizikalne in aerodinamične lastnosti pelodnih zrn dateljeve palme (DPP). Fizikalne lastnosti so obsegale dolžino peloda (L), širino (w), debelino (T), projekcijsko površino (Ap), poprečni geometrični premer (dg), maso (m), sferičnost (S), in gostoto (?p). Ugotovljeno je bilo, da vsebnost vode ni značilno vplivala na fizikalne lastnosti peloda. Aerodinamične lastnosti peloda so obsegale končno hitrost (Vt), koeficient upora (Dc), moč upora (Df) in Reynoldovo število (Re). Reynoldovo število peloda(Re) je bilo značilno različno pri različnih vsebnostih vode, razvit je bil regresijski model na osnovi polinomnih in ekspotencialnih razmerij. Med Re in Dc je bilo ugotovljeno polinomno razmerje tretjega reda. Rezultati so pokazali, da so bile poprečne vrednosti parametrov Vt, Dc, Df, in Re okrog 0,6 m s-1, (0,38 do 0,45), 1,09E-11 N in (0,29 do 0,42). Rezultati raziskave bodo pripomogli k boljšemu delovanju opraševalnih naprav’.
Keywords: aerodinamične lastnosti; aerodinamika; dateljeva palma; končna hitrost; lastnosti; pelodna zrna