Osvoboditev Trsta maja 1945 - Gombač, Boris M. (Annales. Series historia et sociologia, 1996)
Članek obravnava predzgodovino dogodkov, ki so pripeljali do druge svetovne vojne in do njenega konca, na primeru Trsta, kjer so se na eni strani križali interesi tam živečega prebivalstva, na drugi pa načrti velesil, ki si z zaključevanjem operacij druge svetovne vojne niso dovolile popuščanja na tem občutljivem segmentu evropske šahovnice. Veliki dogovori so marsikdaj obšli interese lokalnega prebivalstva, ki si je po desetletjih zatiranja zaželelo svobode in novih nacionalnih razmerij v večnarodnostnem Trstu. Zaradi zaostritev in polarizacij do tega ni prišlo in zgodovinsko porojena dominantna drža enega naroda je spet dominirala nad drugo.
Keywords: 1945; druga svetovna vojna; mednacionalni odnosi; NOB; osvoboditev; Trst; World War II; World War II in Yugoslavia