KOLINSKA JE STARA 80 LET Brez ljudi ne dela niti najsodobnejša linija Kolinska sodi med največje proizvajalce prehrambenih izdelkov v Jugoslaviji. V svojem pisanem proizvodnem programu, ki ga nepre-nehoma izboljšujejo in dopolnjujejo, imajo kar 450 različnih artiklov. Le okoli 20 odstotkov vsega, kar naredijo, prodajo v Sloveniji, 70 odstotkov v drugih naših republikah, 10 odsiotkov pa izvozijo na konvertibilni in klirinški trg. Ta 1450 članski kolektiv, ki je organizi-ran v petih proizvodnih enotah po Sloveniji, je spoznal, da je njihova perspektiva v uvajanju tehnološko zahtevnejših in kakovostnejših izdelkov ter v bolj agresivnem marketinškem pristopu. Osemdeset let obstoja so zato praznovali z odprtjem novega obrata na prostoru nekdanjega Kemina ob Središki cesti. Novi obrat, ki ima 3500 kva- drafnih metrov pokritih površin, :.: .,¦.,' . a so ga dve leii, predstav-i)a ie pivo stopnjo zazidave na tem prosioru. Gre za dva objekta: v prvem je sodobna mešalnica praškastih dodatkov za pekarstvo in slaščičarstvo, drugi pa je name-njen izdelavi komprimatov, kot strokovno pravijo bonbonom take vrste kot so PEZ. Nova linija jim bo omogočila povečanje zmoglji-vosti in združitev vsega proizvod-nega procesa na enem kraju. Prav kmalu pa bo na trg prišla tudi nova skupina izdelkov, narejenih predvsem iz žitaric, sJadkorja in čokolade, imenovanih ekstiudaii (gre za podobno »neresno« hrano kot denimo Smoki), ki jih bodo tudi delali na novi liniii. Približno četrtina proizvodnje Kolinske je po licencah, a od leta 1971 niso kupili nobene nove. Vendar pa je prav v prehrambeni industriji težnja po vedno novih in novih izdelkih bolj močna kot drugje, saj potrošnik zahteva nove jedi, nove okuse in drugačno embalažo. Zato morajo v Kolin-skinih razvojnih laboratorij sno-vaii vedno kaj novega. V zadnjem času se precej uk-varjajo z izdelovanjem hrane za male živali, uvedli so Kolinska juhe, zdaj tudi sami delajo neka-tere komponenie za juhe, ki so jih pred nedavnim še uvažali, širijo program Thomv, izbor otroške hrane na osnovi žitarič, dodatkov za pekarstvo in slaščičarstvo, _ v Belsadu so pripravili nove vrste' marmelad in omak. Novo jc tudi to, da pripravljajo majonezne oiriake, gorčice in posebne na-pitke za prvo pravo McDonal-dovo restavracijo v naši državi, ki je v Beogradu. Za zdaj so sicer te količine majhne, vendar raču-najo, da se bo število restavracij te vrste povečalo tudi pri nas. Kakšni so načrti Kolinske za prihodnost? »Prehrambene navade se me-njajo počasi in strokovnjaki do leta 2000 na tem področju ne predvidevajo revolucije. Pre-hrambeni izdelki se že sproti pri-lagajajo načinu življenja, menja so izbor surovin in način predelave. Vse gre v to smer, da surovine ohranijo čimveč svojih lastnosti, da je v izdelkih vse manj konser-vansov, kemičnih dodatkov, vse gre v smer zdrave prehrane,« je povedala Katja Hočevar, direkto-rica razvojno investicijskega sek-torja v HP Kolinski. • Predsednik naše občin-ske skupščine Ivo Samec je na slovesnosti izročil dvanaj-stim delavcem državna odli-kovanja. Red zaslug za harod s srebrno zvezdo so dobili AIojz Deželak, Vladimir Ceš-novar in Janez Vatovec, red dela s srebmim vencem pa Marija Nik, Slavko Hudo-klin, Janez Podobnik, Zvone Potecin in Jure Stojnič. Me-daljo dela je izročil Gizeli Ba-rič, Jelki Jordan, Mariji Po-točnik in Slobodanu Janko-viihi. Na prostoru ob Središki cesti, kjer stoji novi obrat, nameravajo v naslednjih letih postaviti še do-datne proizvodne prostore, skla-dišče surovin in poslovno stavbo. Ker so pri investicijah odvisni le odsvojega denarja, tudi za novo naložbo so 15 milijard dinarjev zbrali sami, je še toliko bolj po-membno, da izberejo pravi pro-gam in ga hitro uresničijo. Čas od ideje do realizacije mora bfti kar najbolj kratek. Prav tu pa mislijo, da še niso dosegli dovolj. Avtomatizirana proizvodnja, ki nudi možnost širjenja programov, prinaša s seboj potrebo po vse bolj izobraženih delavcih. To so v Ko-linski spoznali že dovolj zgodaj in zato skrbijo za stalno dodatno izo-braževanje vseh zaposlenih. Dej-stvo je, da še tako sodobna linija brez delavcev, ki obvladajo svoje delo, ne pomeni tehnološkega na-predka. D. J.