Otra oportunidad para Fortunata - Ventura, Laura (Verba hispanica, 2020)
Almudena Grandes je uporabila Galdósov model romanesknega cikla Episodios nacionales in ustvarila lastno sago: Episodios de una guerra interminable. V La madre de Frankenstein (2020), zadnjem romanu iz serije, ki raziskuje čas po španski državljanski vojni, je mogoče opaziti dva postopka, ki pisateljico in zgodovinarko Almudeno Grandes napravita za dedinjo Benita Péreza Galdósa. Prvi, formalni, je epizodična in kolektivna struktura pripovedi, v kateri po-deljuje glas brezimnim osebam iz zgodovine in družbe, drugega pa predstavlja recepcija romana Fortunata y Jacinta, in sicer s pomočjo vezi s Fortunato, katere odsev ugledamo v junakinji Maríi.
Keywords: Grandes, Almudena; Pérez Galdós, Benito; realistic novel; realistični roman; Spanish literature; španska književnost