Effect of tunneling defects on the joint strength efficiency obtained with FSW - Baloš, Sebastian (Materiali in tehnologije, 2014)
Članek predstavlja študij vpliva različnih vrst tunelskih napak pri drsno mešalnem varjenju (FSW). Uporabljeni sta bili dve vrsti varilnega orodja, eno z navoji in drugo s poligonalnim nastavkom. Da bi preprečili nastanek tunelske napake, je bilo razmerje med nosilcem in nastavkom večje od 1 pri obeh orodjih, medtem ko je bila optimirana tudi rotacija glede na hitrost varjenja. Tunelska napaka je bila preizkušena po EN-AW 5052 na zlitinah H32 in H38, debelih 3 mm in 8 mm. Ugotovljeno je bilo, da orodje z navoji povzroči enojni, dvojni trikotni tunel, kot tudi tunel v obliki razpoke. Poligonalno orodje povzroči več kompleksnih tunelov s trikotnim prerezom (material steče proti čelu zvara) ali kompleksnih vrst tunelov v obliki razpok. Najbolj nezaželen tunel, dobljen s poligonalnim orodjem, je bil v obliki razpoke, kar je povzročilo 62-odstotni in 46-odstotni izkoristek spoja oziroma učinkovitost natezne trdnosti. Ustrezne vrednosti pri orodju z navoji so bile 40 % in 36 %. Učinkovitost trdote ni sledila tem usmeritvam in končni natezni trdnosti zaradi izogibanja tunelom med merjenjem trdote. Nadaljnji vpliv na trdoto imajo mikrorazpoke, ki lahko povzročijo navidezno zmanjšanje trdote, kljub odkritemu zmanjšanju zrn v jedru zvara. Ti pojavi vplivajo na razporeditev trdote v zvaru in potiskajo vrednosti največje trdote v termomehansko območje.
Keywords: drsno mešalno varjenje; friction stir welding; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; tunelska napaka; tunneling defect; joint strength; trdnost spoja