Pogledi na prostorsko načrtovanje skozi čas - Lipnik, Martina (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2018)
Analiza in predstavitev dobre oziroma slabe prakse in aplikativnih raziskav z razmislekom, kako se najbolje odzvati na novosti v zakonodaji ali utemeljeno predlagati spremembe - področje "upravljanje prostora". Na "okrogli mizi", ki jo je organiziralo več strokovnih inštitucij, tudi Društvo za urbanizem in prostorsko planiranje (na Magistratu v Ljubljani, 23. marca 2017), je bilo poudarjenih nekaj pomembnih problemov, ki jih je treba dodatno osvetliti in o njih razpravljati, v novi zakonodaji ali praksi pa niso ustrezno obravnavani. Gre za razmišljanja in prakticiranja v stroki, ki so lahko zelo škodljiva za slovenski prostor.
Keywords: prostorsko planiranje; Slovenija; urbanistično planiranje; zakonodaja