Numerical determination of J-R curve using void model - Laš, Vladislav (Materiali in tehnologije, 2005)
Predstavljena je določitev odvisnosti J-R za aluminijevo zlitino. J-integral je bil določen z numerično simulacijo preizkusa po ASTM E 1820-01. Napredovanje razpoke Deltaa pri povečanju obremenitve je bilo določeno numerično. Kot konstitutivna odvisnost je uporabljen Popoln Gursonov model (CGM) na podlagi propagacije mikrovotlin. Ta model opisuje nastanek, rast in koalescenco mikrovotlin ter upošteva tudi vpliv vpetosti. Prednost tega približka v primerjavi s standardno eksperimentalno določitvijo odvisnosti J-R je pomembno manjše število preizkusov, ker so za CGM potrebni le enostavni preizkusi. Numerična simulacija je bila izvršena za CT-preizkušanec. Za izračun je uporabljena metoda končnih elementov (FEM) in program Abaqus, v katerega je vstavljena podrutina s CGM. Pri vseh preizkusih smo uporabljali statično obremenjevanje pri sobni temperaturi.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; razpoke; numerična simulacija; modeli