Obremenjenost svojcev, ki za bolnike po možganski kapi skrbijo doma - Čanč, Tanja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2020)
Izhodišča: Oskrba bolnika po možganski kapi v domačem okolju je zahtevna zaradi kompleksne narave posledic možganske kapi. Skrbnik poleg vseh obstoječih družbenih vlog pridobi novo vlogo negovalca, ki lahko negativno vpliva na njegovo telesno in psihično zdravje. Namen naše raziskave je bil preučiti obremenjenost svojcev, ki za bolnike po možganski kapi skrbijo doma. Poleg tega smo želeli raziskati povezavo med stopnjo obremenjenosti in pojavnostjo depresivnih simptomov pri skrbnikih. Metode: V raziskavo smo vključili skrbnike bolnikov po možganski kapi, ki so bili vključeni v program celostne rehabilitacijske obravnave na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča v letih 2016 in 2017. Obremenjenost skrbnikov smo ocenjevali z Zaritovim vprašalnikom obremenjenosti skrbnikov bolnikov (ZBI), morebitne depresivne simptome pa z Beckovim vprašalnikom razpoloženja (angl. Beck Depression Inventory, BDI II). Rezultati: V analizo je bilo vključenih 62 skrbnikov. Povprečni seštevek ZBI je bil 31 točk (razpon od 2 do 69). Stopnja obremenjenosti skrbnikov bolnikov je bila zmerno povezana s funkcijskim stanjem bolnika ob odpustu (Spearmanov ro = -0,43; p < 0,001), s potrebo po stalnem nadzoru bolnika po kapi (Spearmanov ro = -0.34; p = 0.006), prejemanjem denarne pomoči (Spearmanov ro = -0,37; p = 0,004) in s stopnjo pojavljanja depresivne simptomatike pri skrbniku (Pearsonov r = 0,65; p < 0,001). Zaključki: Pri rehabilitaciji bolnikov po kapi je potrebno posebno pozornost nameniti svojcem, ki skrbijo za bolnika v domačem okolju. V času rehabilitacijske obravnave bolnika bi bilo smiselno izvesti presejalno testiranje svojcev z ZBI in pri tistih s seštevkom točk nad 24 razmisliti o uvedbi dodatnih ukrepov v obliki edukacije in psihološke podpore.
Keywords: burden; caregivers; depresija; depression; Interviews as Topic; možganska kap; obremenjenost; rehabilitation; Stroke; svojci; Zarit Burden Interview; Zaritov vprašalnik obremenjenosti skrbnikov; ZBI