Časovno odvisna simulacija, vizualizacija in meritve kavitacije z metodo PIV-LIF na različnih osamljenih profilih - Dular, Matevž (Strojniški vestnik, 2005)
Prispevek obravnava numerično in preizkusno studijo kavitirajočega toka okrog različnih osamljenih profilov. Za simulacijo neustaljenega toka je bil uporabljen programski paket Fluent. Dvofazni tok smo opisali z vpeljavo homogenega toka mešanice. Za popis nastanka in kolapsa kavitacijskega oblaka je bil uporabljen kavitacijski model, utemeljen na poenostavljeni Rayleigh-Plessetovi enačbi dinamike mehurčka. Narejene so bile trirazsežne simulacije kavitirajočega toka v različnih razmerah za dva osamljena profila. Za dva profila smo posneli slike kavitacijskih struktur v različnih razmerah. Za doloeitev hitrostnega polja zunaj in znotraj kavitacijskega oblaka smo uporabili metodo PIV-LIF. Izmerili smo frekvence trganja kavitacijskega oblaka. Numerieno napovedane porazdelitve deleza pare in hitrostnega polja smo primerjali s preizkusnimi rezultati. Narejena je bila primerjava s preizkusi doloeenih in numerieno napovedanih povpreenih dolzin kavitacijske strukture vzdolz profila. Primerjali smo tudi numerieno napovedane in s preizkusi doloeene frekvence trganja kavitacijskega oblaka. V vseh primerih smo dobili dobro ujemanje med rezultati preizkusov in simulacij. Poleg tega je simulacija pravilno napovedala nastanek značilne podkvaste kavitacijske strukture.
Keywords: kavitacija; dinamika tekočin; vizualizacija; metoda PIV-LIF