Pogostost neodzivnosti na aktivirani protein C pri bolnikih z vensko trombozo - Marinko, Tanja (Medicinski razgledi, 1997)
Pri 100 zaporednih bolnikih, ki so se zaradi venske tromboze zdravili na Interni kliniki Trnovo v obdobju med januarjem 1992 in decembrom 1994, smo iskali novo obliko trombofilije - neodzivnost na aktivirani protein C. Med njimi je bilo 40 žensk in 60 moških, starih od 16 do 60 let (x=39). Zaradi primarne venske tromboze se je zdravilo 38 bolnikov (18 % žensk, 82 % moških).Sekundarno vensko trombozo je imelo 62 bolnikov, med njimi je bilo 53 % žensk in 47 % moških. Pri 32 % bolnikov se je pojavIjala venska tromboza v družini, 79 % bolnikov se je zdravilo zaradi prve, ostali pa zaradi ponovne venske tromboze. Za določanje neodzivnosti na aktivirani protein C smo izračunavali razmerje med aktiviranim parcialnim tromboplastinskim časom ob dodatku aktiviranega proteina C in brez njega. Spodnjo mejo normalne vred- nosti smo določili z meritvijo razmerja aktivira- nega proteina C pri 100 zdravih osebah, ki so po spolu in starosti ustrezale bolnikom z vensko trombozo (x+- SD). Osebe, ki so imele razmerje aktiviranega proteina C pod 2,0, smo označili kot neodzivne na aktivirani protein C. Pri določanju neodzivnosti na aktivirani protein C smo zaradi jemanja kumarinov izključili 20 bolnikov, zaradi prisotnosti lupusnih antikoagulantov pa 9 bolnikov. Med 71preostalimi bolniki smo odkrili neodzivnost na aktivirani protein C pri 10 (14%) bolnikih (6 žensk, 4 moški) za razliko od 3 (3 %) moških med kontrolnimiosebami (p < 0,05). Odkrili smo tudi 1 bolnika s pomanjkanjem antitrombina III in 2 bolnika s pomanjkanjem proteina C. Nihče od njih ni imelsočasne neodzivnosti na aktivirani protein C. Nismo odkrili povezave med neodzivnostjo na aktivirani protein C in primarno oz. sekundarno trombozo, družinskim pojavljanjem venske tromboze ter prvo oz. ponovno vensko trombozo. Rezultati naše raziskave kažejo, da je neodzivnost na aktivirani protein C pogost, samostojen dejavnik tveganja za nastanek venske tromboze.
Keywords: Thrombophlebitis; venska tromboza; Etiology; neodzivnost; bolniki; Protein c; Physiology; Partial thromboplastin time