Državljanske prakse mladih z vidika digitalne neenakosti in intersekcionalnosti - Hrženjak, Majda (Teorija in praksa, 2014)
Politično vključevanje mladih se kaže kot ambivalentno in odvisno od številnih družbenih determinant, ki lahko ustvarjajo segregacijske učinke na delovanje različnih skupin mladih. Pomembno vlogo v stilih državljanstva mladih imajo komunikacijske tehnologije, zato avtorica v prispevku reflektira domet koncepta digitalne neenakosti pri pojasnjevanju politične (ne)aktivnosti mladih. V dopolnitev konceptu digitalne neenakosti, ki se opira na tehnološki determinizem, predlaga koncept intersekcionalnosti, ki omogoča družbeno umeščeno analizo heterogenosti mladih in komunikacijskih tehnologij za politično participacijo z obravnavo posameznikove ali skupinske specifične družbene lokacije, multiplih pripadnosti, pozicioniranosti v razmerjih moči, součinkovanja različnih domen življenja ter prepleta mikroidentitetnih, mezoorganizacijskih in makronormativnih ravni.
Keywords: Citizenship; družba; Državljanstvo; Informacijska tehnologija; Information technology; mladi; Mladi odrasli; Political participation; Politična participacija; society; Young adults