Kako zelenjad hraniti. Zelenjad pobirajaio raz grede od spomladi do poletja, in sicer, kadar je najbolj razvita. Popolnoma naj pa dozore samo jesenske rastline. — Sveže ne moremo zelenjadi po leti dolgo ohraniti, le malo dlje vztraja v prav hladnem prostoru, u. pr. v ledenici. Zelenjad, katero spravljamo jeseni v zimske shrambe, moramo dobro očistiti vsake nesnage ter nepotrebnega listja. Z vodo pa izperimo rastline šele, predno jih ra- 350------- bimo. Koreninskim rastlinam odrežimo listje tik gomolje tako, da še lehko poženejo. V zimski shrambi naj bodo rastline zavarovane proti mrazu in toploti ter proti vlagi. Zavarujemo jih pa tako : a) Na piano zemljo položimo rastline drugo poleg druge tako, da so korenine jim obrnene navzdol, pokrijemo jih z listjem in ob hudem mrazu tudi z zemljo. b) Okoli kola, zabitega v tla in s slamo ovitega, naložimo zelenjadi na kup v stožec. Kup pokrijemo, kakor sem gori povedal. c) Glavnato zelje zložimo na zemljo, ki je s slamo pokrita, in sicer na kup ki je za dve do tri glave visok. Kup pokrijemo, kakor sem uže povedal, okoli njega pa naredimo jarek, po katerem se odteka deževnica. d) V zelenjadno Klet prenesemo ob kopnem le tisto zeleujad, katero menimo kmalu porabiti. Klet bodi sicer hladna, a zmrzovati ne sme v njej, ter mora biti za prezračevanje prirejena. Listje tiste zelenjadi, ki je v kleti z zemljo ali peskom prisuta, moramo pridno prebirati in, kar je gnilega, odstranjevati. e) V suhe shrambe spravljamo osobito čebulo in česen. Čebulo ali česen moremo vsekakor mraza varovati. Ako shramba nima oken, položimo Čebulo na slamo ter jo ž njo tudi pokrijemo.