Democratisation and electoral engineering in post-ethnic conflict societies - Scholdan, Bettina (Javnost (Ljubljana), 2000)
Članek proučuje teorijo in prakso ustavnega inženiringa v etnično razdrobljenih družbah. Umeščenost volilnega inženiringa v širše pojmovanje demokratičnih pravic in procesov demokratizacije kaže, da napetost med predstavništvom in stabilnostjo zadeva povezovanje demokratične legitimnosti z učinkovitostjo reševanja povojnih situacij. Zgodovinski in kognitivni konstitucionalizem lahko ponujata ustreznejše razumevanje razvoja etničnih skupnosti v politične skupnosti kot "pozitivni institucionalizem", ki izhaja iz teorij racionalne izbire in prevladuje v proučevanjih upravljanja s konflikti. Avtorica predlaga tri kriterije za ocenjevanje demokratične legitimnosti ustavnega inženiringa, ki ne predpostavljajo rešitve problema, ali se morajo najprej izoblikovati demokratične institucije ali demokratična kultura. S kratko analizo razprav o volilnem sistemu v Bosni se članek loteva praktičnih vprašanj o retoriki institucionalizma in demokratične teorije v povojnem kontekstu.
Keywords: država; state; etnične skupine; etnični odnosi; etnični konflikti; demokratizacija; democracy; demokracija; election; volitve; Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina