Environmental life cycle assessment of railway bridge materials using UHPFRC - Fifer Bizjak, Karmen (RMZ-materials and geoenvironment, 2016)
Železniška infrastruktura je zelo pomemben del celo - tnega transportnega omrežja. Gradnja in vzdrževanje prog tudi v svetovnem merilu predstavlja velik strošek. Dosedanje LCA študije (analiza življenjskega cikla), iz - vedene na cestnih in železniških omrežjih zelo redko vključujejo podrobno analizo infrastrukture, večino - ma se osredotočijo na porabo goriva za proizvodnjo in pogon vozil. V prispevku so predstavljeni rezultati iz okoljske študije za uporabljene materiale železniškega mostu %Buna most% na Hrvaškem. Cilj te analize je bil primerjati dve različni metodi sanacije starega mostu s poudarkom na uporabi različnega materiala in za različne tipe konstrukcij. V prvem delu je bil izračunan vpliv na okolje za klasično betonsko konstrukcijo mo - stu, medtem ko je v drugem prikazan izračun za novo alternativno rešitve sanacije mostu; ojačanje starega jeklenega mostu s UHPFRC (mikroarmiran beton zelo visokih zmogljivosti) ploščo. Rezultati LCA kažejo, da ima nova rešitev z UHPFRC ploščo veliko manjši vpliv na okolje kot klasična betonska konstrukcija. Do sedaj objavljene LCA študije so se večinoma osredotočale na analize gradnje in sanacije odprtih železniških prog, železniških mostov in predorov. Za novo alternativno metoda, sanacije železniškega mostu z UHPFRC ploščo, okoljska LCA analiza do sedaj še ni bila objavljena.
Keywords: railway; železnica; materiali LCA; materials; ife cycle assessment; LCA; bridge; most; natural environment; okolje; environmental