Aposeris foetida (L.) Cass. ex Less., confirmed as a host-plant of Trioza foersteri Meyer-Dür, 1871 (Hemiptera: Psylloidea: Triozidae) - Seljak, Gabrijel (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2018)
Oblikovanje mehurjastih šišk na listih navadne smrdljivke (Aposeris foetida (L.) Cass. ex Less. Asteraceae) so v preteklosti pripisovali bolšici Trioza dispar Löw, 1876 (Homoptera: Psylloidea: Triozidae), čeprav so bili glede tega tudi nekateri pomisleki. Gojenje mladostnih razvojnih oblik v nadzorovanih razmerah do razvojne stopnje odraslih pa je nedvoumno pokazalo, da te šiške povzroča bolšica Trioza foersteri Meyer-Dür, 1871 in da je A. foetida njen pravi gostitelj. Zato je treba vse starejše navedbe, ki se nanašajo na vrsto T. dispar na gostiteljski rastlini A. foetida prenesti na vrsto T. foersteri. V Sloveniji je ta vrsta bolšice precej razširjena, a ne prav pogosta. Navadna smrdljivka je za zdaj tudi edini gostitelj te vrste pri nas, saj ni nobenih podatkov o pojavljanju šišk in mladostnih razvojnih stopenj te vrste na sicer znanih gostiteljih navadnem zajčjem lapuhu (Lactuca (=Mycelis) muralis) in škrlatnordeči zajčici (Prenanthes purpurea). Med gojenjem se je iz parazitiranih nimf izleglo tudi veliko število parazitoidnih osic vrste Tamarixia upis (Walker, 1839) (Hymenoptera: Chalcidoidea: Eulophidae). Bolšica T. foersteri doslej ni bila znana kot gostitelj tega parazitoida in je zato to nov podatek. Na novo in bolj podrobno je opisana peta razvojna stopnja nimfe bolšice T. foersteri. Različne stopnje so tudi fotografsko dokumentirane.
Keywords: Aposeris foetida; Astraceae; biology; boljšice; galls; gostiteljske rastline; Hemiptera; host-plants; immature morphology; jumping plant-lices; parasitoids; Psylloidea; Slovenia; Slovenija; šiške; Trioza foersteri; Triozidae; zajedalci