List 74. Odgovor na vprašanje. Iz Gorice smo prejeli nedavno sledeče pismo: „Močno ste nam, drage ,,Novice" unidan ustregle z naznanilom : „kako se odpravi mokroten zrak in apnjeni puh iz novo-pobeljenih izb". Naznanite nam še, vas prosimo, kako bi se dal odpraviti nezdrav duh od saj in dima v zapertih kuhinjah in takih predsobah, iz kterih se kurijo se peči po stari šegi v druge sobe. Znano vam je, da take predsobe in tudi kuhinje so še mar- sikod poslom za spavnice in da ta teški duh od saj in dima jim zapira dihanje in jih duši. V pozimskih nočeh ne morejo imeti okinj odpertih zavoljo mraza, pa tudi poleti to le malo zdaja. Jez sem z apnom prebelil vrata, ki zapirajo mesteje in dimnik sobne peči, misleč, da bi apno utegnilo na-se potegniti ta nesopljivi duh; toda sajeva moča je kmali prešinila in prečernila vsako novo prebeljenje, in ta gerdi duh se s tem pomočkom ni dal izgnati". — Ker se duh od saj in dima, ki se vsaki dan ponavlja, nikakor ne more odpraviti s kakim enkratnim ka-denjem, belilom itd., smo se posvetovali zastran gori omenjenega vprašanja z izvedenim našim gosp. J. Pajkom, ki nam je v enakih okolišinah svoje skušnje v sledečem popisu razodel. Znabiti, da je kaka dobra drobtinica vmes za marsikako rabo. Gosp. Pajk takole piše: „Imel sem navadno kuhinjo, v kteri je bilo ognjišče za kuho in mesteje za kurjavo velike peči, ktera dve izbi greje, v kteri se pa pozimi tudi kuha. Bil je po navadi en sam dimnik. V ti kuhinji se je ob času nasprotne sape tako kadilo, da ni bilo moč v nji prestati, in celo po celi hiši je stala gosta megla. Leta 1852 sem si napravil tako imenovano varčno ognjišče (Sparrherd). Pri tem ognjišču je po navadi tudi majhno navadno ognjišče za manjše kuharije; pri meni je v tem ognjišču za čevelj od spodej popisanih vrat nazaj postavljena obokana peč narejena, tako, da to ognjišče tudi za kruh peči rabimo. Kakor varčno ognjišče je tudi to malo od vseh strani z zidom obdano; le na eni strani, na kteri se malo ognjišče kuri, kuha in kruh peče, ima 2 čevlja široke in 2 čevlja in 6 pavcov visoke železne vrata na dvoje, tako, da se na vsako plat polovica odpira; seveda varčno ognjišče ima tudi svoje, pa majhne vratica. To dvojno ognjišče ima, kakor mora biti, svoj dimnik. Pa se vendar tudi ta dim lahko v bližnji dimnik spelje. Stari dimnik, ki je ravno med me-stejami gori imenovane peči, na nasprotni strani ognjišč za kurjavo že popred v kuhinji bil, je ostal za dim peči. Da se pa dim iz mestej po kuhinji razširjati ne more, sem naredil pred mestejami majhno ognjišče , ktero sem tako od tal do oboka kuhinje ozidal, da nov 6 pavcev debeli zid toliko od starega zidu stoji, da more dimnikar, kadar dimnik ometa, va-nj zlesti. Ima pa ta novi zid ravno pred mestejami take vrata kakor so zgorej popisane. Tako se da v vsaki izbi, v kteri so mesteje za kurjavo kake peči narejene, novo ognjišče narediti, ktero se v sili tudi še za kako manjo kuho lahko rabi; po tako napravljenem ognjišču se nič ne kadi v izbo, pa jo tudi še nekoliko greje. Ravno tako se tudi da v vsaki kuhinji, čeravno nima varčnega ognjišča, navadno ognjišče obzidati in zapreti, in dim ne bo nadlegoval. Ko mi je ob hudem mrazu gori omenjena peč , ktere le ena stran v precej veliki spavni izbi stoji, spavnico premalo grela, sem dal v zidu med izbo in kuhinjo še ene mesteje narediti, in pred te mesteje smo postavili v izbi železno peč, ktera se le, preden se spat gre in preden se vstane, ob hudem mrazu iz kuhinje enmalo zakuri. Ta peč ima med mestejami majhne železne vratica (s še manjšimi duricami, da se ognju dušek dati ali vzeti zamore), da se me- šteje, koj ko se zakuri, zapro. Pri verhu peči gre iz peči »skozi zid železna cev, ktera dim iz peči izpeljuje. Zunaj zida v kuhinji se v imenovano cev druga železna cev utakne, in ravna ali po potrebi kriva ob zidu v bližnji dimnik napelje. Tako se da kuriti brez dima in saj v kuhinji in predsobi. Na to vižo se tudi v vsaki izbi, v kteri se kuriti mora, dim lahko odpeljuje. Tako imam namesti pred černe kuhinje sedaj malano predizbo. Opomniti pa moram le še to : Ce se v enem ognjišču ali v eni peči kuri, morajo biti vse druge ognjišča ali me-steje in peči zaperte; če ne, se bo kadilo. Zatega voljo morajo vse mesteje ali ognjišča vrata imeti", 296