Ponazoritev enofaznega toka v križnih ploščnih prenosnikih toplote - Dović, Damir (Strojniški vestnik, 2000)
Dandanes so razširjeni različni tipi lamelnih menjalnikov toplote v enojnem in dvofaznem tokovnem režimu s križnimi valovnimi vzorci znotraj številnih vrst uporab zaradi njihove zgoščenosti in sposobnejše toplotno-hidravlične storitve, ko jih primerjamo z drugimi tipi menjalnikov toplote. Pred kratkim so bile opravljene številne eksperimentalne študije, ki so dostopne v literaturi, da bi spoznali vpliv kotov grbin in globine grbin proti valovnemu razmerju dolžin (b/l) na tokovni vzorec in spremembi prenosa toplote ter padca tlaka. Zato da bi razjasnili zapletenost predmeta raziskave, so bili izvedeni vizualni testi na modelu PPT(ploščnem prenosniku toplote) z enojnim kanalom, ki je sestavljen iz kovinske in plastične presojne lamele z identičnimi grebeni.
Keywords: prenosniki toplote; prenosniki lamelni; vizualizacija tokov; meritve karakteristik; lamele; prenos toplote