Juha iz Msle smetane. Razžvrkljaj v mali skodelici mlcka, 1 jajce in žlico moke. To vlij v pol litra vrelega mleka ali vode. K. zavre, dodaj četrt do pol lit-a smetane, p mešaj, da se smetana enakomerno razdeli, nato pa postavi juho na toplo, da postane zopet vroča. Vreti ne sme. Napravi svetlr rumeno prežganje — maslo in moka - nanj vrzi ščep kumine, zalij takoj s " ladno vodo, soli in pusti pokuhati. Prideni kisle smetane, še pusti malo prevreti in vlij v skledo na kockasto zrezan črn kruh. '"¦"'sa juha. V železni ponvi razpiisti dve zvrhani žlici surovega masla. Ko so pene čiste, dodaj dve žlici moke in pusti, da zarumeni. Prilij dva litra mla.nega pinjenega mleka, med tem pa pridno mešaj. Soli in pusti, da vre pri malem ognju. Mešaj, da se ne p ipali. Že kvihano še pusti pokrito st.ati na toplem ob kraju štedilnika. Erompirjeva juha s kislo smetano. Olupljen, na krhlje zrezan krompir kuhaj v saljeni vodi, kateri si pridjala lavorjev list, peteršiljevo korenino in par celih poprov. Ko je krompir kuhan, razžvrkljaj v kisli smetani bele moke, prilij k krompirju in pusti kuhati. ' Fižolovo juho napravi. ravno tako, .pusti pa peteršilj in poper. Prvo vodo ooedi iz fižola, zalij z vročo vodo in dodaj ščep kumine. Krompir z r .lekom. tkuhaj v osoljeni vodi olupljen in na krhlje zrezan krompir. Vodo odrj pa krompir zmečkaj s kuhalnico, prilivaj med me.anjem vro.e mleko in mešaj t.ko dolgo, da nastane gosta gladka kaša. Dodaš še lahko sladke smetane ali košček surovega masla. Kisla repa s smetano. Kislo repo skuhaj, podmeti in prideni kisle smetane mesto zabeli. Pusti, da še prevre. Vmes zmešaj kuhan fižo* Jed za postne dni. .Prepečeni rezanci. Široke rezance skuhaj v slani vodi, vlij na sito in polij s hladno vodo. Hladne in ocejene rezance zmešaj s kislo smetano, v kateri si poprej razžvrkljala jajec in malo moke. Rezance nato vsuj v omaščeno pekvo in speci v vro.i pečici. — Lahko dodaš nekaj presnega masla, če smctanu i mastna. Na krožnik kuhanih rezancev vzemi četrt litra. smetane, 2 jajca in pol 1:^"^ -m^-vc. moke. Eako dcbiš »Gospodinjslii kc;.df.r« zasfonj? Pridobi tri nove naročnike za »S!ovenske;i gospodarja« ali za »Nedeljo«, pa 6o}y~ l.oh ':w zastonj. Samo sedem jajc si^ne »Gospoclinjski koledar« pa ga še toliko a.i-";i)i gospodinj nima! Za seiom jajc dobiš 10 l)i-i. te daš v pdsmo, oziroma kupiS 10 znamk po 1 Din in pt^lješ na naslov Tiskarne sv. Ciriia v Mariboru. Gosp.dinja, imaš 30 l&?ih. ja.olk? Če jili imaš, prodaj jih, za teh 10 Din si pa kupi »Gospodinjski kolerlar« ki ga dobiš ta!;oj, ko pošlješ 10 Din ali v znamkab Ti^knrni sv. Cirila v Mariboru. 5 litrov mleka pa dobiš »Gospodinjski koledar« ki ti bo rnv no pri mlekarstvu služil celo leto! Gospodinja, ne pomišljaj! Pošlji 10 Din ali v znamkah. d;j dobiš lepo vezan »Gospodinjski koledar«, Tiskarni sv. Ciri!a v Mariboru. Katere slike so v »_osnodi_:s_em koledarjti? 1. Naslovna slika kaže sloven.ko dek!e s Koroškega. 2. Gospodinjski tečaj v Zidanem mpstu. 3. Dekleta pri pranju — gospodinjski tečaj čč. šolskih sester v Mariboru 1931. 4. Dekleta v kuhinji — gospodinjski tečaj v Celju. 5. Dekliška zveza slovenskih deklet v Zagrebu 6. Gospodinjski tečaj Obrež pri Središču. 7. Gospodinjsko-nadaljevalna šola v Slovenski Bistrici. 8. Dekleta na vrtu — gospodinjski tečaj pri C. šolskih sestrah v Mariboru. Udeleženke teh tečajev še menda nimajo vse »Gospodinjskega koledarja«. Pošljite znamk za 10 Din v pismu na Tiskarno sv. Cirila v Mariboru.