Načrtovanje avtomatiziranih regalnih skladiščnih sistemov z uporabo simulacijskega postopka - Potrč, Iztok (Strojniški vestnik, 2004)
V prispevku je predstavljen simulacijski model avtomatiziranega regalnega skladiščnega sistema z enojno pomično in večpomičnimi mizami. Glavni namen predstavljene raziskave je določitev zmogljivosti sistema z večpomičnimi mizami, glede na sistem z enojno pomično mizo. Slednje pomeni glavni delež in pomoč pri postopku načrtovanja avtomatiziranega regalnega skladiščnega sistema. Povečanje pretočne zmogljivosti transportno-skladiščnih enot je mogoče z uporabo sistema z večpomičnimi mizami, glede na sistem z enojno-pomično mizo. V inženirski praksi se največkrat uporablja sistem z enojno pomično mizo, ki temelji na dvojnem delovnem krogu, medtem ko sistem z večpomičnimi mizami temelji na štirikratnem in šestkratnem delovnem krogu. Problem se pojavi pri uporabi ustrezne upravljalne strategije, za zagotovitev pogoja o najmanjših vožnjah regalnega dvigala. V ta namen smo uporabili posebno domiselno metodo, poimenovano "Strategija x", ki razvrsča zaporedje skladiščnih in odpremnih zahtev, z namenom po minimizaciji povprečnega časa vožnje regalnega dvigala. Za ovrednotenje domiselne metode s sistemom večpomičnih miz smo uporabili tehniko diskretnih numeričnih simulacij. Rezultati simulacijske analize so pokazali očitno povečanje pretočnih zmogljivosti sistema z večpomičnimi mizami v primerjavi s sistemom enojne pomične mize.
Keywords: skladišča; avtomatizacija; transportni sistemi; regali