i i “1127-Bradac-Dobnikar-1” — 2010/9/2 — 10:39 — page 1 — #1 i i i i i i List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje ISSN 0351-6652 Letnik 20 (1992/1993) Številka 2 Strani 98–103 Zlatko Bradač in Jure Dobnikar: OHLAJANJE IN ZMRZOVANJE VODE Ključne besede: fizika. Elektronska verzija: http://www.presek.si/20/1127-Bradac-Dobnikar.pdf c© 1992 Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije c© 2010 DMFA – založništvo Vse pravice pridržane. Razmnoževanje ali reproduciranje celote ali posameznih delov brez poprejšnjega dovoljenja založnika ni dovo- ljeno. t-l-/'/., r L"" OHLAJANJE IN ZMRZOVANJE VODE Na te kmovanju mlad ih fizikov so reš evali tud i tole nalogo: St eklenico ore z z ačetn o t emperat uro 30° C postavimo v hladilnik. Oceni, čez koliko časa bo te mper atura ore 15° C. Ob ohlajanju se porod i več vprašanj : Kolikšno te mperat uro imajo deli t e koči ne v steklen i čk i ? Ali pri odprti st ek len ički prispeva k ohlaja nju t udi izhlapevanje? Kako vpliva oblika ste kleni č ke na hit rost ohlaja nja? Kolikšna je t emperat ura v hladilniku? Da bi odgovorila na nekat era od njih, sva za čela zbirati in pripravljati oprem o za poskuse . K eksperiment iranj u naju je vzpodbudil tudi čla n ek o Mpembovem p o- javu , ki ob ravnava ohlajanje segrete in hladne vode (P resek, VI II/l, str . 24) . Ali zares prej zmr zne voda , ki je ob za četku poskusa imela višjo temperatu ro? Oprema za poskuse Opazovala sva ohlajanje in zamrzovanje vode v zmrzovalniku kuhinjskega hladilnika. Temperaturo sva merila s št irimi termočleni . Te rmoč l e n sest avljata ž ički iz bakra in konstantana , ki sta na krajiščih zavarjeni . Le sta te mperat uri obeh spojni h mest različni , nastane med spojnima mestoma napetost , ki je sorazmerna s temperaturno razliko . 1 3 Slika 1. Merilni sistem. 1) hladilnik , 2) oja čevalnik, 3) analogno - digit alni pretvorn ik, 4) računalnik . V sistemu so še trije termoelem en t i in t rije enaki ojačeva l n i k i , ki so priklju čeni na pretvornik. 99 Eno spojno mesto termočlena potis nemo v toplotno izolirano posodo s t a l eč i m ledom, drugo pa v posodo z vodo, ki ji merimo temperaturo . Ker je po dogovoru temperatu ra talečega ledu O°C, je napetost so razmern a s Celzijevo tempera turo drugega spojnega mesta . Ži čke so tanke in jih zlahka speljemo iz hladilnika . Pri poskusu doseže nap etost te rmoelementa nekaj milivoltov. Z oja čevalnikom jo najprej povečamo na nekaj voltov. Meritve so dolgotrajne. Najkraj ša t raja eno uro in najdaljša pet ur, zato sva neprijetno zapisovanje podatkov prepustila ra č u n a l ni k u . Napetosti iz štirih termoelementov sva preko ojačeval nikov p r i k lj u č i l a na analogno-digitalni vmesnik, tega pa na ra čuna lnik PC-XT (slika 1). Napisala sva program, ki je vsakih 6 sekund prebra l št iri podatke in jih z ustrezn im časom meritve shranil v spomin . Po vsaki meritvi sva dobila datoteko s S-krat 1200 podatki . Poda tke sva uredila in narisala diagrame s programskim orodjem Quattro Pro . Merjenje Merilnik je treba naj prej urnentr . Spojna mesta ene vrst e termočlenov pot isnemo v tale či led, druga pa skupa j z živosrebrnim termomet rom v vodo , ki jo dobro mešamo in počasi segrevamo od O°C do 100°C. N i čle merilnikov sva na ojačevalnikih nastavila na + 0,50V, po odčitava nju je program shranil to vrednost kot 10 relativnih enot . Najin vmesnik namreč ne zna pretvarjati negativni h napetosti (s lika 2) . ~ »> .>-.>--- ....-.>:-----....- T ~ 90 ~ 80 . ~ "" 70e60 [ 50 .~ 40 !' 30 ~ 20 ~ 10 ~ O O 10 20 30 40 50 60 70 80 ·C 90 100 Slika 2. Umeritveni diagram . Krivuljo nadomestimo spremico T = (8/6)(X - 10) . z X oz nač imo število. ki ga računalnik prebere z vm esnika . 100 Umeritvena krivulja je premica: T = (8/6) .(X - 10) , če je X vrednost , ki jo računalnik preb ere z vmesnika . Umeritev sva preverila s temperaturami talečega ledu , vode z 200e in s 50°e. Po takšnem preskusu merilnikov sva ugotovila , da je najino merjenje negotovo za 1/2 stopinje. Ohlajanje enakih mas vode z raz li čn imi začetnimi temperaturami V jogurtove l on č ke in plasti čne pladnje sva dala plitvo plast vode. Prvič sva poskuse naredila , ne da bi dno posode toplotno izolirala od zmrzovalnika , pri nada ljnjih poskusih pa sva postavila posodev zmr zoval niku na 2cm debelo plast st iropora . Masa vode v lončkih je bila po 100g , v pladnjih pa po 150g . l:asovno odvisn ost temperatur kažejo diag rami na sliki 3. Podstavek iz stiropora približno dvakrat podaljša ča s ohlajanje do Dae. Značilni čas ohlajanje pri izbrani obliki posode , masi vode in izolaciji je presenetl jivo ma lo odvisen od za četne temperature vode (sliki 3a , 3b). Ko postavimo 100ml vode v jogurtovem lončku v zmrzovalnik , voda zmrzne po približno 1 uri, če pa je dno izolirano , pa po 2 urah . l:eprav do Mpembovega pojava ni prišlo vedno , je pomembna ugotovitev , da sta časa ohlajanje do DoC za vročo in hladno vodo približno enaka . Voda se . je večkrat podhladila. Pr i majhni motnji iz okolice, recimo tresIjaju hladilnika ob izklopu motorja , del vode zm rzne in t emperat ura hitro naraste na DoC (slika 3c). Do podhladitve j e prišlo tudi pri meritvi na sliki 3b, vendar tu še ni prišlo do preskoka temperature na Dae. Mpembov pojav je viden pri ohlajanju vode v plitkih pladnj ih (sliki 3c, 3d). Voda v posodi z izoliranim dnom oddaja toploto zraku s prevajanjem in z izhlapevanjem. Izračunajmo , kolikšen del toplote odda voda zaradi izhlapevanja . V pladnju je na začetku 150ml vode s temperaturo 85°e, končna temperatura Slika 3. Temperature v odvisno st i od časa pri ohlajanj u vode v zmrzovalniku hladilnika za : (a) dva lončka po 100ml vod e , brez izo liraneg a dna ; (b) št iri lo nčke po 100ml vode , z izo liranim dn om ; (c ) dva pladnja po 200ml vod e. brez izolira nega dn a in (d) tri pladnj e po 150ml vode , z izo lira nim dnom . Spodnja krivulja na sliki 3d kaže t em peraturo zraka v zmrzovalniku. 1- (a) (b) 200 min100 1\ T {" CJ 1\ r\\ ~ t o 20 40 80 60 ·20 O100 min 12080604020 1\ T {"CJ 1\ \ -. -- ~ ~ t-< - 70 90 50 10 30 ·10 O (c) (d) AT(·CJ ::&, I 60 40 .::r===::: I~ 20 O -20 O 20 40 60 80 min 100 O 50 100 150 200 250 min 300 -O- 102 je O°c. Med ohlajanjern izhlapi 10% , to je 15g vode . Skupna oddana toplota Je Q = mc(T2 - TI) = 150 g .4200 JjkgK .(- 85 K ) = -54k J Izhlapevanje prispeva Qi = -miqi = - 15 g .2,3 MJjkg = - 34 kJ toplote; v odstotkih je to 34kJj54kJ = 63% . Pri ohlajanju vode v jogurtovem lončku je ta delež približno dvakrat manjši . Ker je Mpembov pojav izrazitejši pri ohlajanju vode v pladnju, ko je masa izhlapele vode večja, je izhlapevanje pomembno pri razlagi pojava . Temperaturne razlike v vodi. ki se ohlaja Da bi dobila odgovor na vprašanje, kaj se dogaja med ohlaja njem v izbrani posodi, sva pri naslednjem poskusu merila temperaturo približno lem pod gladino in lem nad dnom v lon čku (slika 4) ter na sredini in lem od roba v pladnju . Temperaturne razlike v lon čku dosežejo nekaj stopinj in povzročijo spre- membo gostote delov vode. Zato pride do konvekcijskih tokov , ki mešajo vodo . Ta se zato hitreje ohlaja. V vodi z višjo začetno temperaturo so ti tokovi izdatnejši . T (·CJ '",~ ~ - t 80 60 40 20 O -20 O 50 min 100 Slika 4. Potek temperature pri ohlaj- anju vode v dveh lončkih v zmrzoval- niku . V vsakem lončku sta bila dva merilnika , eden lem pod gladino in drugi lem nad dnom. V neizoliranih lon čkih je bilo po lOOml vode. Opazovala sva tudi ohlajanje vode pod 4°C v lončku (slika 5) . Pri tem- peraturi nad 4°Cje toplejša voda v zgornjem delu lončka , pod to temperaturo pa v spodnjem. Takšen prehod povzroči anomalija vode . Gostota vode je pri 4°C največja in zato ostane voda s to temperaturo pri dnu posode. Tem- 103 peratura vo de pri dnu se v oko lici te točke ne spreminja , ohlaja se le zgornji del vo de. Ohlajala sva še destilirano in m ineralno vo do , da bi opazila vp liv primesi na hitrost ohlajanje . Nisva opazila kakšnih posebnosti . 50 60 min 70 • Slika 5. Časovni potek tem peratur zgornjega in spodnj eg a de la vode v l ončku pri pre ho du preko 4 °C. Sp rva ima zgo rnji del višjo tem peraturo , po preho du pre ko 4° pa je t em peratu ra zgornjega de la vo de nižja . Mpembov ega pojava ni lahko opaz iti . Pri 21 poskusih sva ga opazi la le t rikrat. Klju b temu je bilo za nimi vo opazovati podh lajeva nje vo de, tempera- turne ra zlike znotraj posode in anomalijo vode. * * * l. e im aš dva termomet ra , lah ko opazuješ ohlajanje vode t udi doma. P ri temperaturi zunanjega zraka nižj i od _5°( postavi na zunanjo okensko polico dv e posodi , v kateri h sta enaki masi vode , za četni temperaturi pa naj bosta različni . V posodi postavi še termometra tako , da bo š lah ko skozi okensko šipo vid el nanju . Poskusi pokazati, da se sprva vroča vod a prej oh lad i do OD( kot hladna. * * * P rispevek je del raziskovalne naloge v okviru s rednješolskega n atečaja znanost mla dini . Zlatko Bradač in Jure Dobnikar