Mesto Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj v mednarodnem redu - Pakar, Anton (Vojaškošolski zbornik, 2024)
V prispevku smo raziskali vlogo in vpliv Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj na svetovni mednarodni red, s posebnim poudarkom na izzivih, ki jih prinaša multipolarnost. Ugotovitve kažejo, da je organizacija ključni akter pri oblikovanju mednarodnih ekonomskih, izobraževalnih in razvojnih politik. Njene pobude in priporočila imajo pomemben vpliv na globalne standarde in prakse. Tako kot druge mednarodne organizacije se tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj spoprijema z izzivi v novi multipolarni povezavi, v kateri je potreba po prilagodljivosti in inovacijah večja kot kdaj prej. Organizacija mora za ohranjanje svojega vpliva in pomembnosti okrepiti večstranske pristope ter izboljšati sodelovanje z različnimi globalnimi akterji. V prispevku naslavljamo nekatere pristope, ki bi organizaciji omogočali učinkovitejša spoprijemanja z meddržavnimi spori in svetovnimi konflikti ter mirovnimi pobudami. Prihodnost Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj ter njen vpliv na globalni mednarodni red bosta močno odvisna od njene sposobnosti prilagajanja in odzivanja na dinamične globalne izzive.
Keywords: BRICS; global international order; globalizacija; globalization; globalni mednarodni red; Marshall Plan; Marshallov načrt; Mednarodne organizacije; Mednarodni gospodarski odnosi; Mednarodni odnosi; multipolarity; multipolarnost; OECD; Vojaška politika