Construcciones metafóricas monomodales y multimodales en espacios virtuales - Corchado Robles, Brenda (Verba hispanica, 2025)
Pojav svetovnega spleta in z njim vzpon virtualnih komunikacijskih okolij sta privedla tudi do razširitve tradicionalnega pojmovanja metafore. Pričujoča raziskava, umeščena v kognitivno lingvistiko, se osredotoča na enomodalnost in multimodalnost metaforičnih razmerij v sporočilih in komentarjih na platformah WhatsApp in Instagram. Študija temelji na kvalitativnem in raziskovalnem pristopu ter izhaja iz načel konceptualne metafore (Lakoff in Johnson, 1980), teorije multimodalnosti (Kress in van Leeuwen, 2020) in Forcevillove multimodalne metafore (1996, 2009), pa tudi iz argumentov o besedilni koheziji (Martinec in Salway, 2005) ter teoretičnih prispevkov kibernetske pragmatike (Yus, 2001, 2011).
Keywords: cognición; cognition, metaphor; družbena omrežja; kognicija; metafora; metáfora; modos semióticos; mono- and multimodality; mono- y multimodalidad; multimodalnost; redes sociales; semiotic modes; semiotski nakloni; social networks