The effect of magnesium and titanium additions on the microstructure and properties of as-cast Al-5 % Cu alloys - Zlatičanin, Biljana (Materiali in tehnologije, 2004)
Raziskan je vpliv masnega deleža magnezija v razponu od 1 % do 5 % na mikrostrukturo in lastnosti zlitin AlCuMg s 5 % bakra. Strjevalna mikrostruktura je bila modificirana z dodatkom AlTi5Bi1 s ciljem doseči v zlitinah vsebnost 0,25 % titana. Z uporabo rentgenske difrakcije je bilo ugotovljeno, da nastajata v vsem območju dodatkov magnezija tetragonalna intermetalna faza Alspodaj(2)Cu in ortorombična faza Alspodaj(2)CuMg. Vpliv magnezija iz titana na mikrostrukturo je bil kvantitativno ocenjen z avtomatsko analizo slike in določene so bile: linearna intercepcijska dolžina, širina sekundarnih dendritnih vej (DAS), velikost evtektičnih celic (Le) in velikostna porazdelitev ter volumenski delež trdne raztopine alfa. V zlitinah z visokim magnezijem sta bila manjša DAS in velikost zrn, medtem ko sta bila večja povprečna velikost evtektičnih celic in volumenski delež evtektika. Spremembe v kemični sestavi in mikrostrukturi se izražajo v trdoti po Brinellu in v tlačni trdnosti, ki rasteta s povečanjem vsebnosti magnezija in titana.
Keywords: zlitine; aluminij; aluminum; baker; magnezij; strjevanje; faze; strukture; trdota; trdnost