Quelques pistes pour l'investigation des traces des premiers contacts linguistiques slavo-romans dans la toponymie slovene - Šega, Agata (Linguistica (Ljubljana), 2013)
V članku predlagamo pristope in smernice za raziskovanje najstarejših krajevnih imen romanskega izvora v slovenščini in drugih pokazateljev slovansko-romanskega sožitja na območju zahodnih Alp in severnega Jadrana pred koncem XI. stoletja. Predvsem opozarjamo na težave, ki jih lahko raziskovalci, zlasti jezikoslovci, upravičeno pričakujejo na tem področju dela. Cilj je izdelava dokončnega seznama zemljepisnih imen, ki bi omogočila identifikacijo in analizo sledov srednjeveškega romanstva, na njuni osnovi pa tudi oceno prisotnosti jezikovne in materialne kontinuitete na tem področju.
Keywords: anthroponymes; antroponimi; jeziki v stiku; langues en contact; langues romanes; romanski jeziki; Slovene; slovenščina; toponimi; toponymes