Izobraževalni filmi kot del učnega gradiva za ranljive ciljne skupine - Javrh, Petra (AS. Andragoška spoznanja, 2013)
V prispevku predstavljamo teoretične poglede na učna gradiva v obliki video ali zvočnega zapisa za odrasle, ki so posebej didaktično obdelana. Opredeljujemo tudi ožji pojem izobraževalni film kot zaokroženo video gradivo, ki je didaktično strukturirano in ima v svoji zasnovi in izvedbi vnaprej določene izobraževalne cilje. Uporabo izraza film namesto besede videov tem primeru utemeljuje pogoj, ki ga mora izpolniti takšno gradivo, in sicer, da je to vsebinsko celosten, zaokrožen izdelek in ne zgolj priložnostni video posnetek. V sklepnem delu nanizamo tudi ugotovitve, nastale na podlagi izkušenj iz prakse slovenskih izobraževalcev ranljivih skupin odraslih s takimi didaktičnimi gradivi.
Keywords: audio material; audiobook; audiovisual aid; avdio gradivo; avdiovizualno učno sredstvo; didaktični film; educational film; educational movie; informacijsko-komunikacijska tehnologija; information and communications technology; izobraževalni film; izobraževanje odraslih; learning aids; Lifelong learning; multimedia method; multimedial approach; multimedijska metoda; Slovenia; Slovenija; teaching aid; teaching aids; učila; učni pripomočki; vseživljenjsko učenje