Challenging minds - Kordeš, Urban (knjige, 2025)
Knjižica Challenging Minds predstavlja interdisciplinarni učni pristop, katerega cilj je spodbujati raziskovalno naravnanost pri študentih z uporabo problemskega učenja izbranih pojavov. Pristop je bil razvit s pomočjo evropskega zavezništva EUTOPIA. Brošura raziskuje, kako opisan učni pristop spodbuja premik od pasivnega sprejemanja znanja (t. i. »študentska naravnanost«) k samostojnemu, kritičnemu razmišljanju in raziskovanju (»raziskovalna naravnanost«). V besedilu je prikazano, kako so raziskovanje, negotovost in iterativno oblikovanje rešitev osrednji elementi učnega procesa, kar je ponazorjeno na primeru dveh pojavov – čustev in odločanja. Brošura vključuje tudi razmisleke o pedagoških metodah, pomenu interdisciplinarnosti ter o konstruktivni vlogi neuspeha in igrivosti v znanstvenem raziskovanju. Namenjena je študentom, pedagogom in vsem, ki jih zanima poučevanje skozi negotovost ter raziskovanje kompleksnih duševnih pojavov s prepletanjem teoretičnega znanja, znanstvenega raziskovanja in izkustvenega doživljanja.
Keywords: Kognitivna znanost