Assessment of the operating characteristics of brushless dc motors - Sarac, Vasilija (JET on-line, 2019)
V tem prispevku so predstavljene delovne značilnosti brezkrtačnih DC motorjev (BLDC), pridobljene z analitično, numerično in simulacijsko programsko opremo, ki omogoča izračunavanje enakomernih in prehodnih značilnosti motorja. Na podlagi kataloških podatkov proizvajalca Moog je simuliran motor v krmilnem sistemu zaprtega kroga, ki ga napaja napetostni pretvornik. Natančnost izpeljanih modelov smo preverili s primerjavo s podatki proizvajalca. Razviti analitični in simulacijski modeli omogočajo preučevanje različnih načinov delovanja motorja, kot so brez obremenitve, nazivna obremenitev in zaklenjen rotor, vključno z značilnostmi zagona motorja. So univerzalni in jih je mogoče enostavno uporabiti na katerem koli brezkrtačnem DC motorju s preprosto zamenjavo parametrov motorja. Številčni model v programski opremi FEM preverja natančnost predhodno izpeljanih modelov z pridobivanjem delovnih lastnosti motorja in porazdelitvijo gostote magnetnega toka v prerezu motorja. Rezultati, dobljeni pri vseh modelih, so omogočili preverbo pravilne zasnove motorja, hkrati so podali pot za nadaljnje izboljšave glede na različne parametre motorja ali delovne lastnosti.
Keywords: brezkrtačni DC motorji; brushless DC motor; FEM model; transient characteristics; značilnosti