Gospodarska kriminaliteta skozi čas - Selinšek, Liljana (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2019)
Prispevek temelji na analizi objav na temo gospodarske kriminalitete v Reviji za kriminalistiko in kriminologijo od začetka njenega izhajanja. Avtorica se osredotoča na sistemske vidike teoretičnega in praktičnega obravnavanja te vrste kriminalitete, s poudarkom na sodobnih pogledih. Ugotavlja, da je veliko kriminoloških in kazenskopravnih ugotovitev in misli, zapisanih pred desetletji, še vedno aktualnih, kar vodi k sklepu, da se v boju zoper gospodarsko kriminaliteto na območju Republike Slovenije (še) ni zgodil opazen preboj. Ob tem opozarja na pogosto prezrto dejstvo, da je pomembno gonilo (vzrok) gospodarske kriminalitete pohlep, torej človeška lastnost, ki je ne moreta odpraviti niti grožnja s kaznijo niti sama kazen - njeno omejevanje zahteva vzgojne ukrepe in pristope. To ne more biti razlog, da gospodarsko kazensko pravo ne bi opravilo svoje (sicer omejene, a kljub temu zelo pomembne) naloge na področju boja zoper gospodarski kriminal. V domačem pravnem redu bi bilo treba najprej temeljito utrditi zakonsko (materialno in procesno) podlago te pravne panoge, kar bi nekoliko olajšalo tudi delo v praksi, predvsem pa bi bilo treba spodbuditi sistematično proučevanje gospodarske kriminalitete na teoretični in praktični ravni, saj bi tako o ukrepih lahko razpravljali na podlagi celovitih podatkov in najnovejših znanstvenih dognanj, ki bi se lahko vključila tudi v izobraževalne programe organov odkrivanja, pregona in sojenja.
Keywords: bringing to justice; detection; economic crime; economic criminal law; gospodarska kriminaliteta; gospodarsko kazensko pravo; greed; Journal of Criminal Investigation and Criminology; odkrivanje; pohlep; pregon; preprečevanje; prevention; prosecution; Revija za kriminalistiko in kriminologijo; sojenje