Earthquake threat in Ljubljana - Orožen Adamič, Milan (Geografski zbornik, 1995)
V Sloveniji se stikajo velike naravnogeografske enote Alpe, Dinaridi, Sredozemlje in Panonska kotlina. V preteklosti je bilo v tem območju veliko rušilnih potresov. Pred sto leti (1895) je močan potres, ki je imel učinek med 8. in 9. stopnjo po MCS lestvici, močno poškodoval Ljubljano. Ker je Ljubljana glavno mesto Slovenije, z največjo gostoto prebivalstva in številnimi drugimi pomembnimi centralnimi funkcijami, ocenjujemo, da je zato to potresno najbolj ogroženo območje. Za Ljubljano je izdelana karta mikroseizmične rajonizacije. S pomočjo statističnih podatkov in drugih virov smo izdelali dokaj podrobno podatkovno bazo, ki smo jo vključili v geografski informacijski sistem. To je prvi primer tako podrobnega raziskovanja v Sloveniji, na mestnem območju, ki obsega približno 0,9% površine Slovenije in 13,4% njenega prebivalstva. Poglavitni cilj raziskave je bil ocena možnih posledic rušilnega potresa. V najbolj ogroženem območju 9.stopnje MCS je 15,23% vseh objektov in v njih prebiva skoraj 10% Ljubljančanov. Ocena potresne ranljivosti je pokazala, da bi ob potresu 9.stopnje, to je ob potresu, ki bi bil močnejši kot leta 1895, bi bilo uničenih kar 26,3% vseh stanovanj, hude poškodbe bi imelo 44,9% stanovanj. Ob manj močnih potresih pa bi bile posledice seveda ustrezno manjše.
Keywords: Ljubljana; ogroženost; potresi; seizmologija; Slovenia; Slovenija