Modified Wiener index via canonical metric representation, and some fullerene patches - Ghorbani, Modjtaba (Ars mathematica contemporanea, 2016)
Modificiran Wienerjev indeks je inačica klasičnega Wienerjevega indeksa, ki sta jo leta 1991 vpeljala Graovac in Pisanski in ki upošteva simetrije danega grafa. V tem članku je dokazano, da lahko izračunavanje modificiranega Wienerjevega indeksa grafa ?$G$? prevedemo na izračunavanje Wienerjevega indeksa primerno uteženih kvocientnih grafov kanonične metrične reprezenaticije grafa ?$G$?. Izračunavanje se poenostavi, kadar je ?$G$? delna kocka. Izpeljana metoda je uporabljena na dveh neskončnih družinah fulerenskih krpank.
Keywords: canonical metric representation; delne kocke; fulerenske krpanke; fullerene patches; kanonična metrična reprezentacija; modificirani Wienerjev index; modified Wiener index; nanocevke; nanocones; partial cubes