Pravni problemi regulacije področja političnih strank pri nas in v EU - Strmecki, Mik (Uprava (Ljubljana), 2003)
V članku obravnavamo različna vprašanja, povezana s pravno regulacijo področja političnih strank. Predhodni pravni problem, ki ga mora v zvezi s tem rešiti pravna regulativa, je prvenstveno ustrezno zakonsko definiranje pojma politične stranke zaradi lažjega razmejevanja od pojmovno podobnih subjektov, zlasti društev ipd. Norma s področja političnih strank podrobneje opisuje pogoje za registracijo politične stranke, statutarni kogentni zakonski okvir, programske omejitve iz naslova varstva temeljev ustavnega reda svobodne demokratične ustavne ureditve, taksativni seznam zakonitih virov financiranja in pravila za primer prenehanja oziroma samorazpustitve politične stranke.
Keywords: funkcije; politične stranke; pravne norme; pravni položaj