List 13. Turške češplje. Zavolj sladkosti in prijetnega okusa tako sloveče „Turške češplje" pridejo večidel iz Bosne v naše kraje. Lansko leto so turških češpelj v Bosni okoli 130.000 centov pridelali; od teh so jih s pomočjo dunajskih kupcov okoli 60.000 centov v kupčijo spravili, 25.000 do 30.000 centov so jih naravnost iz Bosne v Terst, in 20.000 do 25.000 centov pa čez Pest na Dunaj speljali. Na Francozkem so pretečeno leto tako malo češpelj pridelali, da so češpljevi prekupci že mesca julija po bosniških češpljah iz tacih krajev popraševali, ki so jih po navadi iz Francozkega dobivali. Ker lansko leto tudi na Marskem, Češkem itd. niso iovelj češpelj pridelali, se jih je že mesca avgusta več avžent centov po 10 gold. in pol spečalo. Ker se je po češpljah vedno bolj popraševalo, je njih cena mesca novembra na 11 gold. in pol poskočila, oktobra [.a celo na 12 gold., in po ti ceni se jih je 30.000 do 35.000 centov poprodalo. Kar pa blago zadeva, se mora da je bilo v začetku dobro; ko pa je bilo več kupca, se je tako slabo blago na terg vozilo, da so bili kupci njim zlo nezadovoljni. Iz tega se vidi, da se je lansko leto skorej za poldrugi milijon gold. češpelj iz p tujih krajev v4 naše cesarstvo pripeljalo. Ali bi ne mogli mi od omenjenega denarja saj polovico doma v deželi obderžati? Res je, da ne bodo naše <$šplje nikoli tako okusne in sladke kakor turške, zato ker je pri nas podnebje veliko ostrejše, kakor v Bosni; pa toliko je vendar tudi le res, da bi se po naših češpljah, ako bi dobro dozo rile, in bi se znale dobro sušiti, tudi gotovo bolj popraševalo, in treba bi nam ne bilo toliko denarja za suhe češplje v p tuje dežele pošiljati. Zalibog! da zmiraj še moramo reči: sreča nas i še, pa ne maramo za njo, ker smo pretermasti, da bi popravili, kar dozdaj delamo napčno!