Geopolymerization of low-grade bauxite - Nikolić, Irena (Materiali in tehnologije, 2014)
Glede na kvaliteto delimo boksitne rude na revne in bogate. Bogate se uporabljajo za pridobivanje glinice po Bayerjevem postopku, medtem ko ima revna boksitna ruda le omejeno uporabnost. V tem članku opisujemo preiskavo možnosti za oceno revne boksitne rude s postopkom geopolimerizacije. Ocenjeni so bili parametri sinteze, to je dodatek alkalij in silikatov ter alkalnih kationov (Na+ in K+) na tlačno trdnost geopolimera na osnovi boksita. Rezultati so pokazali, da povečanje dodatka alkalij ugodno vpliva na trdnost geopolimera na osnovi boksita, medtem ko je utrjevanje geopolimera z dodajanjem silikata omejeno z viskoznostjo geopolimerne paste. Poleg tega doseže Na-geopolimer večjo tlačno trdnost v primerjavi s K-geopolimerom.
Keywords: geopolimerizacija; geopolymerization; bauxite; boksit; polymerization degree; stopnja polimerizacije; tlačna trdnost; compressive strength