KAKO ZNAMO(JO) NEGOVATI INFLACIJO! Gostinec gostincu... človek Telefonski klici, gosto razporejeni obiski po-slovnih družabnikov, vprašanja in podvprašanja sodelavcev... (pre)majhna pisarna... predvsem pa agilnost, neutrudna zagnanost in delavnost, to bi bile lahko nekatere površinske značajske črte direktorja Gostinskega podjetja Vič Franca Trampuša. Glasno govorjenje, iskriv, a pomen-sko točno opredeljen smeh, odločni odgovori, prodoma vprašanja in predvsem hotenje: dati kolektivu, občini in družbi skoraj več, kot od njega pričakujejo. To in strpna, pa določno opredeljena taktika sta pripeljali z novim letom v našo občino k 121 delavkam in delavcem GP Vič še 154 njihovih stanovskih sotrudnikov iz Gostinskega podjetja Šestica. Le eno ime sedaj obstaja za ta dva kolek-tiva, ki sta se do konca januarja že usula na 246 zaposlenih; Gostinsko podjetje Vič, z 12 enotami, za katere je značilen lasten obračun. Zakaj se niste odločili za dve temeljni organiza-ciji? »Ko sem snoval s sodelavci novo podjetje, smo dali v razpra^o sicer tri različice. a na koncu smo se odločili za najbolj gospodarno obliko organizi-ranosti. Ni le najbolj racionalna, ampak omogoča kakovostno vodenje in dobro spodbujevanje za-poslenih.« Katere službe in opravila imate skupaj za vse enote? »Imamo skupno skladišče in nabavo, avtomat-sko obdelavo podatkov, pralnico, enotno nagraje-vanje po delu. Natakar je plačan po nijegovem prometu, kuhi-nja pa po skupinskem prometu.« Ali GP Vič ni bilo dovolj veliko, da se je odločilo za združitev z GP Šestica? »Vzrokov in povodov za odločitev teh dveh kolektivov, da se združita v en kolektiv, je bilo veliko. Ker negativne vzroke dnevno odpravlja-mo, bi povedal le, da bomo tako bolj močni, bolj likvidni in bolj naložbeno sposobni. Predvsem je pomembno, da nam je z vse bolj ugodnimi enota-mi Šestica, Emona, Lipa in Sokol uspelo stopiti na tla občine Center in tamkajšnjega povpraševa-nja po gostinskih storivah. Da vas bom prepričal. Leta 1986 smo dosegli v GP Vič 890 railijonov prihodka (indeks s planom 121%) in 82 milijonov direktor GP Vič ¦ Franc Trampuš čistega dohodka (indeks 152%). Letos planiramo 3,06 milijarde dinarjev prihodka ali za skoraj 90 odstotkov več kot sta dosegli podjetji v lanskem letu. Pomembno je, da bo prihodek večji predv-sem zaradi povečanega obsega dela.« V gostinskih podjetjih nista pogosta skupna nabava in centralno skladišče! »Ti združeni funkciji nam omogočata nižje stro-ške na obeh področjih, manjše zaloge, hitrejše obračanje blaga in natančno razvrščeno embalažo po dobaviteljih. V takih poslovnih oblikah imamo tudi tehtnejšo besedo, kadar se menimo o pogojih dobave in plačila.« Kljub temu, da je na gostinskem področju mo-čan pritisk zasebnikov z gostilnami, okrepčevalni- cami, krčmami, kioski, vam je uspelo razviti še posebno (pod)obliko ponudbe. »V številne kolektive smo prodrli z družbeno prehrano, naši lokali pa poskrbijo tudi za pre-hrambni in gostinski del slovesnosti, obletnic, za-bav int.« Do konca tega srednjeročnega obdobja boste dali priljubljeni gostilni Pod Rožnikom novo po-dobo, novo vsebino pa naj bi med drugim dobila Emona na Titovi cesti. Kakšni so trenutni pogoji za naložbe v vzdrževanje in novogradnje? »Nerazumljivi in negospodarni. Npr.: kljub te-mu, da imamo znatna lastna amortizacijska sred-stva, ki bi jih morali čim hitreje vložiti v ureditev nekaterih lokalov, jih ne smemo koristiti v enem ali dveh, treh večjih delih, ampak le po dvanajsti-nah. Kako znamo negovati inflacijo! Takih in podobnih »cvetk« v pogojih gospodarjenja je še veiiko in nas spravljajo, milo rečemo, v besnilo. Najhuje pa je, da za gospodarstvo ni razumevanja prav nikjer.« Gostinskim delovnim organizacijam vedno pri-manjkuje dobrih kadrov, v določeni obliki pa tudi nadzora nad njihovim delom. Kaj boste storili pri vas za spremembo stanja? »Kolikor odličnih ali vsaj zelo dobrih kuharic bi dobil, toliko bi jih zaposlil. Ker pa teh skoraj ni, smo se pri nas odločili med drugim za naslednji stvari: zaposlili bomo notranjega sanitarnega in-špektorja, v sodelovanju s Turistično poslovno skupnostjo Ljubljana pa bomo organizirali dvoiz-menske tečaje za izpopolnjevanje znanja ljudi v strežbi in kuhinji.« Pogovor ni potekal pod ugodnimi pogoji, saj se je med njegovim trajanjem dogajalo pretežni del tistega, kar sem navedel na začetku. Iz pisarne sem »odgnal« vodjo Istravina v Ljubljani, mene pa so prepodili predstavniki Presada in Iskre. Resnično moraš biti klen, da si danes lahko indivi-dualni poslovodni organ... tudi nied gostinci. Pl.