Lisi 53. Kmetijske skušnje. [Kako na Angleškim meso šole). Pripravijo ¦ei 6 funtov kuhinske soli, 3 lote solitarja in 1 fant cukra, vse to denejo v posodo, ki derži 12 bokalov vode, pristavijo k ognju, da zavre in po tem pene posnamejo. V ti vodi namočijo meso; cuker ubrani, da meso ter d o ne postane. (J)a snažnost prešičem dobro tekne), kažejo skušnje nekiga gospodarja, ki je 6 prešičem edine teže 7 tednov enako pičo dajal in jim enako nastiljal. Tri izmed teh je vsaki dan s česalam (štrigeljnam) in kertačo pridno česati dal, treh pa ne. Uni lepo snaženi so o teh 7 tednih gospodarju čez 2 vagana graha manj pojedli in zaklani vunder skoraj po 30funtov več vagali. Toliko je snažnost pripomogla! To je pa lahko zapopasti, ako se pomisli, da, kakor člo- vek, tudi živina od zraka (ljufta) živi, ki pa ne more skozi nesnažno in blatasto kožo v truplo, da bi dobro in tečno kri delal, iz ktere se meso, mast in vse drugo dela. Da bi pač take gotove skušnje naše kmete prepričale, da je snažnost pol življenja tudi pri živini.