Glagolske naslonke v naslonskem nizu v slovenskih narečjih - Gromova, Maria (Jezik in slovstvo, 2025)
Članek obravnava štiri pojave slovenskega narečnega besednega reda. Dva izmed njih sta arhaična – naslonka bi in sedanjiške oblike glagola biti na koncu naslonskega niza. Druga dva pa bolj dosledno kot sodobna knjižna sloveščina izkazujeta skupno južnoslovansko težnjo po dviganju glagolskih naslonk na začetek niza: to sta 3. os. ed. sedanjika in prihodnjiške oblike glagola biti na začetku niza. Analizirani so zapisi spontanega narečnega govora v skupnem obsegu 2505 strani iz 107 znanstvenih del in skladenjsko zanesljivih poljudnoznanstvenih knjig iz zbirke Glasovi, zapisanih po pripovedi naravnih govorcev posameznih narečij. Merila za izbor narečnega gradiva so potrjena skladenjska prvotnost/avtentičnost (tj. odsotnost približevanja knjižnemu jeziku), prozaičnost besedila in njegova dostopnost. Zaradi tega je gostota gradiva neenakomerna.
Keywords: besedni red; clitic cluster; clitics; dialect syntax; dialectology; dialektologija; narečna skladnja; naslonke; naslonski niz; skladnja; Slovenian dialects; Slovenian language; slovenska narečja; slovenščina; syntax; word orde