Levinas vs. Maldiney - Prášek, Petr (Phainomena (Ljubljana), 2023)
Če bi okoljska etika bila del politike, kakor predlaga Levinas, bi bila izpostavljena nevarnosti privilegiranja človeških interesov in razvrednotenja moči lastnega etičnega klica narave. Zato pričujoči prispevek proti Levinasu dokazuje, da narava potrebuje in ima obličje v strogem etičnem smislu. Avtor začne z opredelitvijo definicijskih kriterijev za obličje pri Levinasu in nato – z ekskurzom k delu Maldineyja, čigar relevantnost za eko-fenomenologijo želi posebej poudariti – sledi nekaterim poskusom razširitve pojma obličja onkraj človeške etike. Prispevek sklene, da čuteča narava, ki se daje kot Maldineyjev dogodek, sicer nima človeškega obličja, vendar srečanje s transcendenco njenih raznoterih obličij poseduje podobno etično silo, na podlagi katere bi lahko zrasla eko-fenomenološka etika narave.
Keywords: eco-phenomenology; eko-fenomenologija; environmental ethics; face; Levinas; Maldiney; narava; nature; obličje; okoljska etika