- 112 — Kako se da krompir do noviga dober prihraniti, in pozimi gnjilobe obvarovati. Gotova skušnja me uči, de krompir skoz celo leto do noviga zmerej prav dober in tečen ostane , ako se spomladi ob času sadeža lepši krompir odbere, in se na dile (pod streho) na senčen kraj kake 3 pedi na debelo razgerne. Potlej se mora pri miru pustiti, ne več preberati , alj mu cime oberati, ampak od kraja jemati. — Tak krompir se lepo nakuha, je kerhkek ko kostanj, rumen ko vosek, in prav dobriga teka. De pa v jeseni spravljeni krompir v kleti gnjil ne bo, naj se pusti, preden se v klet dene, od vetra dobro presušiti, in potlej še le v suho klet djati. Ce ravno bolniga kaj med zdravim ostane, vunder ne bo gnjil, ampak se bo popolnama med zdravim posušil. Tako navado imam jez, in dobro mi izide; naj še kdo drug poskusi, V Skomri 2 L rožnika 1850. Gregor Pečan, fajmošter.