Potresna analiza jeklenih cilindričnih rezervoarjev - Klemenčič, Toni (Gradbeni vestnik, 2016)
V članku ilustriramo komponente hidrodinamičnega pritiska na jeklene cilindrične rezervoarje zaradi potresa po SIST EN 1998-4. Ko so maksimalne vrednosti komponent ocenjene, jih lahko uporabimo za nelinearno analizo obnašanja rezervoarja. Za izbrani rezervoar prikažemo, kako se naredi geometrijska in materialna nelinearna analiza (za fiksno razmerje med navpičnim in vodoravnim pospeškom tal), s katero izračunamo vodoravne pospeške tal, pri katerih lahko pričakujemo uklon stene in nepovratne plastične deformacije rezervoarja.
Keywords: buckling of cylinder wall; cilindrični rezervoar; cylindrical liquid storage tank; hidrodinamični pritisk pri potresu; hydrodynamic pressures during earthquake; nelinearna analiza; nonlinear analysis; uklon cilindra