Nalveiii klobasi. Koncom 1G. stoletja se je odpravil na pot po Nemčiji vitez plemeniti Schweinichen, da bi najel pri nemških bogataših posojilo za zapravljivega vojvodo v Sleziji. Vitezu ni bilo tolikanj ležeče na tem, da bi prinesel pomo. svojemu gospodu, zadovoljil se je, ako so mu premožnejši krogi dobro po-stregli z jedjo ter pijačo. Omenjeni vitez je prišcl leta 1599 na dvor vojvode iz Braunschweiga-Luneburg. Tudi tukaj so odklonili zaprošeno posojilo, pač pa so mu pokazali klobaso, ki je bila dolga 2000 komolcev in je o.n sam od te pojedel precejšen kos in jej pel ter oznanjal slavo, kamor koli je prišel po iztikanju za posojilom. Dve leti za tem čitamo v poročilu nemškcga mesta Konigsberg to Ie: 1. dne januarja leta 1601 so nesli mesarji iz Konigsberga 1005 komolcev dolgo klobaso iz mesta na grad, da so jo podarili knezu Jurju Frideriku Brandenburškemu v zabvalo, da so po pretoku 18 let začeli zopet delati klobase. Spredaj prcd orjaško klobaso je korakal mož s sulico Sprevod so oznanjali bobnarji, trobentači in zastavonoše. Klobaso jc neslo nad 100 mesarskiii blapcev, saj je tehtala 9 centov. Za napctfnjenje te na svetu tako znamenite kl.basc so porabili: 81 gnjati, čreva od 45 svinj, VA tonc soli, 10 funtov popra. Pri izdelovanju klobase je bilo zaposlenih 87 mesarskih pomočnikov ter 3 mojstri.