Experimental investigations and modeling of the rubber-asphalt sliding pair dynamics - Božić, Ante (Strojniški vestnik, 2009)
Z namenom boljšega razumevanja dinamičnega obnašanja torne sile na stični površini med avtomobilsko pnevmatiko in cesto je bil razvit laboratorijski model za eksperimentalne raziskave drsnega para guma - asfalt. V članku je predstavljena zasnova modela in nekaj rezultatov eksperimenta. Rezultati potrjujejo, da je za opis torne sile na stiku med avtomobilsko pnevmatiko in cesto nujna uporaba dinamičnega modela trenja. Poleg tega nakazujejo, da so obstoječi dinamični modeli trenja morda fizikalno neustrezni z vidika spremembe koeficienta trenja med prehodom asperita prek stične površine.
Keywords: pnevmatika; drsenje; trenje; modeli