Zgodovina izobraževanja odraslih na Slovenskem - Govekar-Okoliš, Monika (knjige, 2024)
Monografija obravnava izobraževanje odraslih na Slovenskem od druge polovice 8. stoletja do začetka 21. stoletja. Raziskava je zgodovinska analiza. Namen kvalitativne raziskave je prikazati, kako se je razvijalo množično in institucionalno izobraževanje odraslih po posameznih obdobjih, kakšen je bil vpliv družbe na izobraževanje odraslih ter na razvoj andragoških idej in andragogike. Predstavljeni so najpomembnejše institucije, njihov namen, množično izobraževanje odraslih ter nekateri posamezniki z andragoškimi idejami in prizadevanji za razvoj andragogike. Ugotovili smo, da je bil razvoj izobraževanja odraslih po obdobjih različen, odvisen od razvoja družbe, gospodarstva in politike. Začetki množičnega, verskega, kulturnega in nacionalnega izobraževanja odraslih se začenjajo v drugi polovici 8. stoletja vse do druge polovice 18. stoletja. Andragoške ideje zasledimo konec 18. stoletja in v 19. stoletju. V začetku 20. stoletja nastanejo prvi zametki teorije izobraževanja odraslih. V drugi polovici 20. stoletja pa se iz družbenih potreb po novih znanjih, strokovnjakih in iz raziskovanja prakse izobraževanja odraslih razvije nova znanstvena disciplina – andragogika. Prvi študij andragogike je bil leta 1973 na Oddelku za pedagogiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Keywords: Andragogika; Izobraževanje odraslih; Zgodovina